divendres, 25 d’octubre del 2019

Tres acciones contra la crisis climática - Tres accions contra la crisi climàtica


       Tres accions contra la crisi climàtica

Dia sí dia també, els sobresalts causats per temporals, huracans i d’altres, aquí i a la resta de l’orbe, ens assalten i atemoreixen. Creixents són les veus que reclamen mesures contra un canvi climàtic al qual es considera sense pal·liatius el responsable. Manifestacions de joves i grans que, amb fermesa i indignació, exigeixen en especial substituir les energies fòssils per les renovables. Ara bé, quins actors han de conduir a la consecució del que es demana?
Tres elements apareixen com a indispensables per portar a bon port la preservació del planeta i la dels éssers que l’habitem. D’una banda, les mobilitzacions ciutadanes orientades a despertar consciències i a reivindicar el dret a un planeta saludable. Per una altra, la implicació del sector empresarial en un model productiu diferent, el qual, fora d’això, pot ser igualment profitós. I, finalment, es requereix l’acció dels polítics per legislar, executar i manejar la transició energètica.
La conjunció d’aquests tres components és la que pot posar fre al deteriorament mediambiental. Gran part de la ciutadania ja es mostra conscienciada i exigent. Ara correspon als poders empresarial i polític prendre també sobrada consciència i actuar en consonància. O això o un progressiu deteriorament en forma de catàstrofes, sequeres, malalties, misèria i lluites per un lloc al sol. La sostenibilitat del planeta, és a dir, la de la gent, depèn de que la força del carrer s’imposi a l’estretor de mires o la desídia d’empresaris i governants.

                            Tres acciones contra la crisis climática

Día sí día también, los sobresaltos causados por temporales, huracanes y demás, aquí y en el resto del orbe, nos asaltan y atemorizan. Crecientes son las voces que reclaman medidas contra un cambio climático al que se considera sin paliativos el responsable. Manifestaciones de jóvenes y mayores que, con firmeza e indignación, exigen en especial sustituir las energías fósiles por las renovables. Ahora bien, ¿qué actores han de conducir a la consecución de lo que se demanda?
Tres elementos aparecen como indispensables para llevar a buen puerto la preservación del planeta y la de los seres que lo habitamos. Por un lado, las movilizaciones ciudadanas orientadas a despertar conciencias y a reivindicar el derecho a un planeta saludable. Por otro, la implicación del sector empresarial en un modelo productivo distinto, el cual, por lo demás, puede ser igualmente provechoso. Y, por último, se requiere la acción de los políticos para legislar, ejecutar y manejar la transición energética.
La conjunción de estos tres componentes es la que puede poner freno al deterioro medioambiental. Gran parte de la ciudadanía ya se muestra concienciada y exigente. Ahora corresponde a los poderes empresarial y político tomar también sobrada conciencia y actuar en consonancia. O esto o un progresivo deterioro en forma de catástrofes, sequías, enfermedades, miseria y luchas por un lugar al sol. La sostenibilidad del planeta, es decir, la de la gente, depende de que la fuerza de la calle se imponga a la estrechez de miras o la desidia de empresarios y gobernantes.