divendres, 27 de desembre del 2019

Michel Houellebecq también en Navidad - Michel Houellebecq també per Nadal


Michel Houellebecq també per Nadal

Del controvertit escriptor francès és possible extreure perles de qualsevol dels seus llibres i en qualsevol època de l'any. També per Nadal, essent probable que esdevinguin més esmolades que mai. A la seva novel·la més recent, Serotonina, hi trobem descripcions i reflexions que no tenen pèrdua. Triem-ne dos.
La circumstància és la d'un home escèptic que viu sol, mantenint tant la seva depressió com el seu individualisme. No li cal pas sortir al carrer, veure o parlar amb ningú. El retrat de Houellebecq no pot ésser més fidedigne: amb un sistema de compres online, el lliurament a domicili sense haver d'obrir la porta abans que el repartidor hagi desaparegut i amb l'expulsió de la brossa a través d'una canonada, la seva autonomia és total. Una foto fixa de cada cop més habitants del nostre món.
 Per altra banda, aquest individu solitari disposa de moltes hores per barrinar. Per exemple, sobre la institució familiar i les nombroses variacions actuals. I es diu a sí mateix que mai no ha vist cap família reconstruïda; famílies descompostes, sí.
El personatges del literat gal acostumen a doldre, com algunes certeses. Sigui abans, durant o després de Festivitats.

Michel Houellebecq también en Navidad

Del controvertido escritor francés es posible extraer perlas de cualquiera de sus libros y en cualquier época del año. También en Navidad, siendo susceptibles de resultar más punzantes que nunca. En su más reciente novela, Serotonina, se encuentran descripciones y reflexiones que no tienen desperdicio. Elijamos dos entre ellas.
La circunstancia es la de un hombre escéptico que vive solo, alimentando tanto su depresión como su individualismo. No necesita salir a la calle, ni ver o hablar con nadie. El retrato que realiza Houellebecq no puede ser más fidedigno: con un sistema de compras online, la entrega a domicilio sin que tenga que abrir la puerta antes de que el repartidor se haya esfumado y con la expulsión de la basura por un conducto, su autonomía es total. Foto fija de cada vez más habitantes de nuestro mundo.
Por lo demás, el solitario individuo dispone de largas horas para discurrir. Por ejemplo, sobre la institución familiar y las numerosas variaciones actuales. Y se dice que no ha visto nunca una familia reconstituida; familias descompuestas, sí.
Los personajes del literato galo suelen doler, como algunas verdades. Sea antes, durante o después de Festejos.