divendres, 20 de novembre del 2020

Científicos salvadores apenas recordados - Científics salvadors a penes recordats

 

                           Científics salvadors a penes recordats 

Tants famosos de pacotilla i tants benefactors de la humanitat gairebé oblidats. En plena pandèmia de la Covid-19, caldria recordar alguns científics que ens han salvat de virus i bactèries mortals. Al costat de Pasteur o Fleming, els quals sí que estan presents a la memòria popular, convindria recordar i regraciar Edward Jenner, descobridor de la vacuna contra la verola a finals del segle XVIII, i alhora esmentar Donald A. Henderson, epidemiòleg que va portar a la eradicació d’aquesta malaltia amb el patrocini de l’OMS. Gràcies a això, l’any 1977 es va registrar el darrer cas mundial de verola, que va ser a Somàlia. Henderson va finar l’any 2016, una mort recent que va merèixer poc ressò mediàtic.  Omissió fruït de la banalitat en què estem immersos.

Per altra banda, qui coneix els noms dels que van desenvolupar la vacuna contra la tuberculosi? Els metges i immunòlegs Alberto Calmette i Camille Guérin han salvat tantes vides des de principis del segle XX com Alexander Fleming al descobrir la penicil·lina o Louis  Pasteur al lliurar-nos de la ràbia.

Mirem també cap a casa nostra per fer esment de Jaume Ferran i Clua, bacteriòleg i metge català que va crear la primera vacuna contra el còlera, a finals del segle XIX. Un molt important pas endavant donat per un científic tant ignorat per la ciutadania con els anteriorment mencionats. La frivolitat condueix indefectiblement a ignorar l’autèntica vàlua en pro dels oripells.

                     Científicos salvadores apenas recordados 

Tantos famosos de pacotilla y tantos bienhechores de la humanidad casi olvidados. En plena pandemia de la Covid-19, habría que recordar a algunos científicos que nos han salvado de virus y bacterias mortales. Al lado de Pasteur o Fleming, los cuales sí que se hallan presentes en la memoria popular, convendría recordar y reconocer a Edward Jenner, descubridor de la vacuna contra la viruela a finales del siglo XVIII, y al mismo tiempo mencionar a Donald A. Henderson, epidemiólogo que llevó a la erradicación de esta enfermedad con el patrocinio de la OMS. Gracias a esto, en el año 1977 se registró el último caso mundial de viruela, en Somalia. Henderson falleció en el año 2016, una muerte reciente que mereció poca resonancia mediática.  Omisión fruto de la banalidad en que estamos inmersos.

Por otro lado, ¿quién conoce los nombres de quienes desarrollaron la vacuna contra la tuberculosis? Los médicos e inmunólogos Alberto Calmette y Camille Guérin han salvado tantas vidas desde principios del siglo XX como Alexander Fleming al descubrir la penicilina o Louis Pasteur al librarnos de la rabia.

Miremos también hacia nosotros para hacer mención de Jaume Ferran i Clua, bacteriólogo y médico catalán que creó la primera vacuna contra el cólera, a finales del siglo XIX. Un muy importando paso adelante dado por un científico tan ignorado por la ciudadanía como los anteriormente citados. La frivolidad conduce indefectiblemente a ignorar la auténtica valía en pro de los oropeles.