dissabte, 17 de setembre del 2022

Animalitos en la terraza - Bestioles a la terrassa

 

                                                Bestioles a la terrassa

 

Hi ha animalets que és molt agradable tenir-los a prop quan vius envoltada d’edificis i d’asfalt. En un balcó no se’n veuen tants com en una terrassa, on el desplegament és més nombrós. A la meva hi tinc residents perpetus, els més grans, els dragons.  De sobte apareixen darrera una jardinera i, arrapats a la paret, fugen veloços per amagar-se en una escletxa tan minsa que sembla inversemblant. Com és possible que s’aixafin tant? Són beneficiosos perquè mengen insectes i cucs nocius.

També hi tinc aranyes, teixidores incansables que atrapen mosques visiblement, alguna abella, tot i que aquestes, per sort, solen sortir-se’n. I després hi ha les inevitables formigues, antipàtiques, les que, segons Charles Darwin va estudiar, uneixen els seus ous amb els dels pugons, dels quals s’alimenten, mantenint així la malura a les plantes. Per a què valen les formigues, algun conservacionista m’ho pot explicar?

Quant als visitants esporàdics, els borinots són espectaculars, negres o rossos, brunzint furibunds al voltant de les flors, sobre tot els negres, tan grans. Les abelles també hi són presents, més menudes, lloades sempre per la seva tasca de pol·linització. En cavi, les papallones ja s’han convertit en unes “rara avis”, més fràgils, condemnades pels insecticides industrials que enverinen flors i fulles. En libar el nèctar moren emmetzinades, minvant-se l’espècie sense remei.

Una presència més contundent és la de les merles, marró la femella, negre amb el bec ataronjat el mascle, ambdós elegants. I també la presència de les tórtores, de coll esvelt amb un collaret fosc.

Ja és miracle que en algun petit espai de la gran ciutat, tota ella ciment, soroll i pol·lució, hi pervisquin benaurades bestioles, mitjanes o menudes.

 

                                 Animalitos en la terraza

 

Hay animalitos que es muy agradable tenerlos cerca cuando vives rodeada de edificios y de asfalto. En un balcón no se ven tantos como en una terraza, donde el despliegue es más numeroso. En la mía tengo residentes perpetuos, los más grandes, los dragones. De repente aparecen detrás de una jardinera y, aferrados a la pared, huyen veloces para esconderse en una rendija tan estrecha que parece inverosímil. ¿Cómo es posible que se aplasten tanto? Son beneficiosos porque comen insectos y gusanos nocivos.

También tengo arañas, tejedoras incansables que atrapan moscas visiblemente, alguna abeja, aunque estas, por suerte, suelen liberarse. Y después existen las inevitables hormigas, antipáticas, las que, según Charles Darwin estudió, unen sus huevos a los de los pulgones, de los cuales se alimentan, manteniendo así la plaga en las plantas. ¿Para qué valen las hormigas, algún conservacionista me lo puede explicar?

En cuanto a los visitantes esporádicos, los moscardones son espectaculares, negros o rubios, zumbando furibundos en torno a las flores, sobre todo los negros, tan grandes. Las abejas también están presentes, más pequeñas, alabadas siempre por su tarea de polinización. En cambio, las mariposas ya se han convertido en unas “rara avis”, más frágiles, condenadas por los insecticidas industriales que envenenan flores y hojas. Al libar el néctar mueren intoxicadas, mermándose la especie sin remedio.

Una presencia más contundente es la de los mirlos, marrón la hembra, negro con el pico anaranjado el macho, ambos elegantes. Y también la presencia de las tórtolas, de cuello esbelto con un collar oscuro.

Ya es milagro que en algún pequeño espacio de la gran ciudad, toda ella cemento, ruido y polución, pervivan bienaventurados animales, medianos o pequeños.