divendres, 9 de juny del 2023

Un anciano alimentando a una anciana - Un ancià paixent una anciana

                                Un ancià paixent una anciana 

Una vegada a la setmana passo per un carrer de l’exemple barceloní on hi ha una pastisseria i alhora cafeteria, amb taules i cadires a l’interior i a l’exterior. Es troba en una cantonada  ampla i arbrada, on  la primavera ha fet brollar les fulles, on l’airet suau acarona tant els vianants com els clientes acomodats a fora.

A mi, el que sempre em crida l’atenció al passar per davant de l’establiment és una parella d’ancians, home i dona, als quals veig a través dels vidres. Ella està asseguda a una taula, ell està dret al seu costat. Ella cabells escassos i blancs, cara molt arrugada, mirada perduda. Ell també molt gran, amb una cullera a la mà paixent-la amb paciència tot esperant que la seva esposa vagi obrint la boca. I dic esposa perquè, donada llur edat, s’entén que en aquella època les parelles sempre es formaven a partir del matrimoni.

Jo sempre hi passo a la mateixa hora, ells sempre hi són a la mateixa hora. Quants anys deu fer que es van casar? Molts, de ben segur. Ara tots dos són ancians, la dona depenent del seu marit. Qui faltarà abans, deixant un buit dolorós en qualsevol cas, un desemparament terrible si el primer en finar és l’home? Si hi ha Déu, i és bo, farà que se’n vagin tots dos alhora. Potser mentre ell té la cullera a la mà i ella comença a obrir la boca.

                            Un anciano alimentando a una anciana 

Una vez por semana paso por una calle del ensanche barcelonés donde hay una pastelería que también es cafetería, con mesas y sillas en el interior y en el exterior. Se halla en una esquina ancha y arbolada, donde la primavera ha hecho brotar las hojas, donde el aire suave acaricia tanto a los peatones como a los clientes acomodados afuera.

A mí, lo que siempre me llama la atención al pasar por delante del establecimiento es una pareja de ancianos, hombre y mujer, a los que veo a través de los cristales. Ella está sentada a una mesa, él está de pie a su lado. Ella cabello escaso y blanco, cara muy arrugada, mirada perdida. Él también muy mayor, con una cuchara en la mano alimentándola con paciencia esperando a que su esposa vaya abriendo la boca. Y digo esposa porque, dada su edad, se entiende que en aquella época las parejas siempre se formaban a partir del matrimonio.

Yo siempre paso a la misma hora, ellos siempre están allí a la misma hora. ¿Cuántos años debe de hacer que se casaron? Muchos, a buen seguro. Ahora ambos son ancianos, la mujer dependiente de su marido. ¿Quién fallecerá antes, dejando un vacío doloroso en cualquier caso, un desamparo terrible si el primero en finar es el hombre? Si hay Dios, y es bueno, hará que se vayan los dos a la vez. Quizá mientras él tiene la cuchara en la mano y ella comienza a abrir la boca.