dissabte, 5 d’agost del 2017

Los turismofóbicos - Els turismefòbics

                                    Els turismefòbics

En català es diu que, qui no té feina el gat pentina. Parafrasejant diríem que, qui no té problemes els turistes odia. Sorprèn que, en una enquesta feta a Barcelona, la primera preocupació sigui l’excés de turistes. No pas el soroll, la contaminació de l’aire, l’atur, la precarietat laboral, els sense  sostre que dormen al carrer. Res de tot això, sinó que el pitjor són les riuades de turistes que omplen determinades zones. Potser els veïns d’aquest barris poden veure la seva presència com un problema, però, ¿també la resta de la ciutadania?
L’expressió turismefòbia és molt lletja de per sí, i ho és encara més quan es furga en el seu significat. Com a mínim, dos punts a comentar. No deixa de sorprendre que els barcelonins, i no només ells sinó altres habitants dels país i més enllà, per exemple a Euskadi, es rebutgi la vinguda de turistes quan durant anys han estat presents, i hi segueixen estan, a ciutats com ara París, Roma, Londres... Què rústics que som en aquest indret, que novells!...
Per altra banda, com és possible que algú s’atorgui el dret a impedir la lliure circulació de persones? Si volen venir, que vinguin. Això és la llibertat de que sempre ens omplim la boca. Si algun turista es comporta com un brètol, doncs se’l multa o castiga com a qualsevol altre individu, però la porta no es pot pas tancar a ningú. I els que afortunadament ho tenen clar pel que fa als refugiats, haurien d’ésser els primers  a respectar qualsevol visitant.

Los turismofóbicos

Se dice que, quien no tiene trabajo peina al gato. Parafraseando diríamos que, quien no tiene problemas a los turistas odia. Sorprende que, en una encuesta realizada en Barcelona, la primera preocupación sea el exceso de turistas. No el ruido, la contaminación del aire, el paro, la precariedad laboral, los sin techo que duermen en la calle. Nada de todo eso, sino que lo peor es el torrente de turistas llenando determinadas zonas. Quizás los vecinos de estos barrios puedan considerar su presencia como un problema, pero, ¿también el resto de la ciudadanía?
La expresión turismofobia es muy fea de por sí, y lo es todavía más cuando se hurga en su significado. Como mínimo, dos puntos a comentar. No deja de sorprender que los barceloneses, y no sólo ellos sino otros habitantes del país y más allá, por ejemplo, sucede en Euskadi, se rechace la venida de turistas cuando durante años han estado presentes, y lo siguen estando, en ciudades como París, Roma, Londres... ¡Qué rústicos que somos por aquí, que novatos!...

Por otra parte, ¿cómo es posible que alguien se otorgue el derecho a impedir la libre circulación de personas? Si quieren venir, que vengan. Esta es la libertad de que siempre nos llenamos la boca. Si algún turista se comporta como un gamberro, pues se le multa o castiga como a cualquier otro individuo, pero la puerta no se puede cerrar a nadie. Y los que afortunadamente lo tienen claro con respecto a los refugiados, deberían ser los primeros en respetar a cualquier visitante.