dijous, 25 de juliol del 2019

Un frigorífico con encanto - Un frigorífic amb encís


    Un frigorífic amb encís

Pot un simple electrodomèstic revestir cap encís? És obvi que no, en si mateix, però és possible que una circumstància li’n atorgui. És possible que, a través d’ell, el cúmul d’actes egoistes, estúpids, agressius, roïns que diàriament enterboleixen el nostre món es vegin desbancats, superats per la rectitud i l’esplendidesa.
Ahir va arribar a casa meva una nova nevera, però l’encís no es refereix a aquesta sinó a l’anterior. Després de vint anys de funcionament sense cap avaria, va començar a fabricar gel al seu interior. Mala cosa. Em van recomanar un tècnic, el vaig trucar per telèfon i va venir a reparar-la. Després de desmuntar el frontal, va suposar que es tractava del termòstat. Va sortir per adquirir-ne un, va tornar, el va canviar, va dissipar el gel amb un assecador de cabells, la nevera va quedar com a nova i li vaig abonar 75 euros entre viatge, mà d’obra i aparell.
Mala sort. Poc després, el gel va reaparèixer, gradualment, cada vegada més gruixut. Nova trucada al tècnic, nova visita. “Mal assumpte”, va diagnosticar. Probablement, es tractava del gas del motor, i la reparació era cara i poc segura. Així doncs, hauria de comprar un nou frigorífic. En el mateix instant en què jo pensava en això, el tècnic es va treure de la cartera un bitllet de 50 euros i me'l va atansar. “Ja que no he pogut reparar-lo...”, va dir. Sobtada, em vaig negar a agafar-lo. Tot i això, ell va insistir, tenaç, i vaig haver d’acceptar-lo.
Quina gran honradesa i gran generositat!... No divulgaré el seu nom, no vingués a ser que es produïssin mals entesos. Fora d’això, a part de poder recomanar els seus serveis als qui els necessitin, se m’ha acudit dedicar-li aquest bloc, modest, però una expressió de reconeixement.

                        Un frigorífico con encanto

¿Puede un simple electrodoméstico revestir encanto alguno? Es obvio que no, en sí mismo, pero sí es posible que una circunstancia se lo otorgue. Es posible que, a través de él, el cúmulo de actos egoístas, estúpidos, agresivos, ruines que diariamente enturbian nuestro mundo se vean desbancados, superados por la rectitud y la esplendidez.
Ayer llegó a mi casa una nueva nevera, pero el encanto no se refiere a esta sino a la anterior. Tras veinte años de funcionamiento sin avería alguna, comenzó a fabricar hielo en su interior. Mala cosa. Me recomendaron un técnico, le llamé por teléfono y acudió a repararla. Tras desmontar el frontal, supuso que se trataba del termostato. Salió a adquirir uno, regresó, lo cambió, disipó el hielo con un secador de cabello, la nevera quedó como nueva y le aboné 75 euros entre viaje, mano de obra y aparato.
Mala suerte. A poco, el hielo reapareció, paulatinamente, cada vez más grueso. Nueva llamada al técnico, nueva visita. “Mal asunto”, diagnosticó. Probablemente, se trataba del gas del motor, y la reparación era cara y poco segura. Tendría, pues, que comprar un nuevo frigorífico. En el mismo instante en que yo pensaba en ello, el técnico sacó de la cartera un billete de 50 euros y me lo alargó. “Ya que no he podido reparárselo…”, dijo. Pasmada, me negué a tomarlo. Sin embargo, él insistió, tenaz, y tuve que aceptarlo.
¡Qué gran honradez y gran generosidad? No divulgaré su nombre, no viniera a ser que se produjeran mal entendidos. Por lo demás, aparte de poder recomendar sus servicios a quiénes los necesiten, se me ha ocurrido dedicarle este blog, modesto, pero una expresión de reconocimiento.