divendres, 10 d’abril del 2020

El mundo que está viniendo - El món que està venint


                                El món que està venint

La Xina ja supera els Estats Units en la sol·licitud de patents. Si el 2009 la distància a favor dels nord-americans era enorme, el 2019 els asiàtics han pres avantatge. Segons un informe de la World Intellectual Property Organization, les patents per part dels EUA van ser 57.840, mentre que les de la Xina van arribar a 58.990. 
És possible que l’imperi americà hagi emprès el camí cap a l’ocàs, impel·lit a més a més per un altre tipus de diferències. En plena crisi pandèmica, s’observa que, mentre que als EUA el nombre de morts degudes a la Covid-19 corresponia, en data 7 d’abril, al 3,6% dels seus habitants, a la Xina equivalia al 0,2%. La sanitat apareixent no sols com a baròmetre de civilització sinó amb decisives derivacions econòmiques. El cert és que l’atur al país de Donald Trump està assolint cotes que ja amenacen amb la recessió.
No hi ha dubte que el futur després del pas del coronavirus serà diferent. Millor? Si el canvi es limités a passar d’un imperi a un altre, res a celebrar. Tot dependrà de les forces socials i intel·lectuals, de si són capaces d’agafar les regnes cap a un món més lúcid i menys cobdiciós.

  El mundo que está viniendo

China ya supera a los Estados Unidos en la solicitud de patentes. Si en 2009 la distancia en favor de los norteamericanos era enorme, en 2019 los asiáticos han tomado ventaja. Según un informe de la World Intellectual Property Organization, las patentes por parte de los EE.UU. fueron 57.840, mientras que las de China llegaron a 58.990. 
Quizás el imperio americano ha emprendido el camino hacia el ocaso, impelido además por otro tipo de diferencias. En plena crisis pandémica, se observa que, mientras que en EE.UU. el número de muertes debidas la Covid-19 correspondía, en fecha 7 de abril, al 3,6% de sus habitantes, en China equivalía al 0,2%. La sanidad apareciendo no solo como barómetro de civilización sino con decisivas derivaciones económicas. Lo cierto es que el desempleo en el país de Donald Trump está alcanzando cotas que ya amenazan con la recesión.
No cabe duda de que el futuro tras el paso del coronavirus será distinto. ¿Mejor? Si el cambio se limitara a pasar de un imperio a otro, nada a celebrar. Todo dependerá de las fuerzas sociales e intelectuales, de si son capaces de tomar las riendas hacia un mundo más lúcido y menos codicioso.