divendres, 17 d’abril del 2020

Los presupuestos en Defensa y en Salud - Els pressupostos en Defensa i en Salut


         Els pressupostos en Defensa i en Salut

La crisi sanitària ocasionada pel coronavirus ha evidenciat encara més el que ja sabíem, que el sistema de salut a Espanya és per plorar. Comparin vostès: any 2019, inversió en el Ministeri de Defensa, 8.500 milions d’euros; en el Ministeri de Sanitat, 4.292 milions d’euros. Ho han llegit bé, la meitat per salvaguardar les persones, i el doble per a armes i militars.
Ments assenyades exigeixen al Govern espanyol que la pandèmia serveixi perquè, d’ara endavant, la defensa de la salut pública es converteixi en una prioritat inqüestionable. L’historiador Borja de Riquer ens ha relatat, en un article publicat a La Vanguardia dijous passat 16 d’abril, com els governants que van viure l’epidèmia de còlera de l’any 1885, causant de 150.000 víctimes, van encobrir el desastre amb altres temes. Una cosa semblant va esdevenir amb la grip anomenada espanyola del 1918, aquesta vegada amb un nombre de morts encara major, 260.000 persones. Censura a la premsa i cap control parlamentari. El sistema sanitari era en aquell temps molt deficient, de manera que, segons dades del 1910, en els pressupostos estatals la salut rebia una desena part del Ministeri de la Guerra.
Ara no podem permetre’ns en absolut que els morts i els malalts provocats pel coronavirus no obliguin l’Estat a invertir de forma exponencial en el sistema sanitari. Sense salut i sense vida no valen ni els militars ni l’economia. De tan obvi, resultaria intolerable que no s’actués en conseqüència. Tota la ciutadania hem d’exigir-ho sense pal·liatius i aconseguir-ho d'immediat.   

 Los presupuestos en Defensa y en Salud

La crisis sanitaria ocasionada por el coronavirus ha evidenciado aún más lo que ya sabíamos, que el sistema de salud en España es para llorar. Comparen ustedes: año 2019, inversión en el Ministerio de Defensa, 8.500 millones de euros; en el Ministerio de Sanidad, 4.292 millones de euros. Lo han leído bien, la mitad para salvaguardar a las personas, y el doble para armas y militares.
Mentes sensatas exigen al Gobierno español que la pandemia sirva para que, en adelante, la defensa de la salud pública se convierta en una prioridad incuestionable. El historiador Borja de Riquer nos ha relatado, en un artículo publicado en La Vanguardia el pasado jueves 16 de abril, cómo los gobernantes que vivieron la epidemia de cólera del año 1885, causante de 150.000 víctimas, encubrieron el desastre con otros temas.  Algo semejante acaeció con la gripe llamada española de 1918, esta vez con un número de muertes aún mayor, 260.000 personas. Censura en la prensa y ningún control parlamentario. El sistema sanitario era por aquel entonces muy deficiente, de manera que, según datos de 1910, en los presupuestos estatales la salud recibía una décima parte del Ministerio de la Guerra.
Ahora no podemos permitirnos en absoluto que los muertos y los enfermos provocados por el coronavirus no obliguen al Estado a invertir de forma exponencial en el sistema sanitario. Sin salud y sin vida no valen ni los militares ni la economía. De tan obvio, resultaría intolerable que no se actuara en consecuencia. Toda la ciudadanía debemos exigirlo sin paliativos y lograrlo de inmediato.