divendres, 23 d’abril del 2021

El presidente de Chad muere en el campo de batalla como los reyes de antes - El president del Txad mor al camp de batalla com els reis d’abans

 

            El president del Txad mor al camp de batalla com els reis d’abans 

Idriss Déby no es va limitar a ordenar la guerra des del seu despatx, com fan tots els governants actuals, sinó que va anar al camp de batalla, i allí ha mort. El president del Txad ha perdut la vida enfrontant-se entre els seus soldats a un grup rebel del nord de país. Feia anys i panys que això no es veia, des de l’Edat Mitjana, quan els reis comandaven les seves tropes.

Al segle XII, Alfons I d’Aragó, el Bataller, va morir el 1134 durant el setge de Fraga. També Ricard III d’Anglaterra va sucumbir en combat l’any 1485. Jaume I el Conqueridor (1208-1276) va tenir més sort, atès que tot i comandar sempre els seus exercits no hi va deixar la pell. Un darrer exemple de dirigents que donaven la cara, i si de cas estaven disposat a donar la vida, el trobem en Francesc Josep I d’Àustria, que va estar al caire de la mort l’any 1859, a la batalla de Solferino.

Ara ja no, fins a l’excepció d’Idriss Déby. Ara tots els capitost donen ordres des de la seva oficina, indemnes i segurs de que els xais els obeiran.

         El presidente de Chad muere en el campo de batalla como los reyes de antes 

Idris Deby no se limitó a ordenar la guerra desde su despacho, como hacen todos los gobernantes actuales, sino que fue al campo de batalla, y allí ha muerto. El presidente de Chad ha perdido la vida enfrentándose entre sus soldados a un grupo rebelde del norte de país. Hacía siglos que eso no se veía, desde la Edad Media, cuando los reyes capitaneaban sus tropas.

En el siglo XII, Alfons I de Aragó, el Bataller, murió en 1134 durante el asedio de Fraga. También Ricardo III de Inglaterra sucumbió en combate el año 1485. Jaume I el Conqueridor (1208-1276) tuvo más suerte, dado que a pesar de encabezar siempre sus ejércitos no pereció. Un último ejemplo de dirigentes que daban la cara, y si caso estaban dispuesto a dar la vida, lo hallamos en Francisco José I de Austria, el cual al borde estuvo de la muerte en el año 1859, en la batalla de Solferino.

Ahora ya no, hasta la excepción de Idris Deby. Ahora todos los cabecillas dan órdenes desde su oficina, indemnes y seguros de que los borregos les obedecerán.