divendres, 21 de maig del 2021

La masa no vale ni un ápice - La massa no val un borrall

 

                               La massa no val un borrall 

La massa, el poble, la ciutadania, una gamma d’apel·latius adoptada en el transcurs del temps per dotar els subordinats d’una aparent major categoria. Ja no s’estila parlar de la massa, esdevindria ofensiu, però el lloc ocupat a la societat és el que és, a despit del qualificatiu que se li atorgui. I la massa mai no ha valgut un borrall, sempre ha estat i és moneda de canvi, carn de canó. De mostres històriques ni ha a dojo, i de presents, també.

El Marroc s’emprenya perquè Espanya acull en un hospital el líder del Front Polisario i per això deixa de custodiar la frontera amb Ceuta. Llavors, més de 8.000 persones es llencen a nadar cap al territori espanyol. Homes, dones, criatures, alguns moren en l’intent, els ceutins s’esveren davant l’allau de gent, Espanya posa el crit al cel. Tants milers d’immigrants, no. Conflicte diplomàtic, converses, baixada de la tensió, el país nord-africà torna a vigilar la frontera i d’antuvi un 70% dels nadadors il·lusos són retornats al Marroc.

Han estat moneda de canvi, un borrall en mans dels governants, massa inerme, com sempre. Segles i segles el mateix. Sembla que la immensa majoria hauria de tenir força front una minsa minoria, però no és així. Sorprèn, i cal preguntar-se fins quan. Perquè el dolor és immens, sobre tot quan la massa es víctima de la guerra. Sí, fins quan consentirà el vassallatge?

                                             La masa no vale ni un ápice 

La masa, el pueblo, la ciudadanía, una gama de apelativos adoptada en el transcurso del tiempo para dotar a los subordinados de una aparente mayor categoría. Ya no se estila hablar de la masa, resultaría ofensivo, pero el lugar ocupado en la sociedad es el que es, a despecho del calificativo que se le otorgue. Y la masa nunca ha valido ni un ápice, siempre ha sido y es moneda de cambio, carne de cañón. De evidencias históricas las hay en abundancia, y de presentes, también.

Marruecos se cabrea porque España acoge en un hospital al líder del Frente Polisario y por ello deja de custodiar la frontera con Ceuta. Entonces, más de 8.000 personas van a nado hasta el territorio español. Hombres, mujeres, criaturas, algunos mueren en el intento, los ceutíes se alarman ante el alud de gente, España pone el grito en el cielo. Tantos millares de inmigrantes, no. Conflicto diplomático, conversaciones, descenso de la tensión, el país norteafricano vuelve a vigilar la frontera y, de entrada, un 70% de los nadadores ilusos son devueltos a Marruecos.

Han sido moneda de cambio, una nadería en manos de los gobernantes, masa inerme, como siempre. Siglos y siglos de lo mismo. Parece que la inmensa mayoría debería tener fuerza frente a una exigua minoría, pero no es así. Sorprende, y es necesario preguntarse hasta cuándo. Porque el dolor es inmenso, sobre todo cuando la masa es víctima de la guerra. Sí, ¿hasta cuándo consentirá el vasallaje?