divendres, 28 de maig del 2021

Filantropías que aturden - Filantropies que estaborneixen

 

                                       Filantropies que estaborneixen 

Un article sobre Melinda Gates a la revista El Temps del 18 de maig ha fet que em reafirmés en una reflexió. El tema filantropia sempre m’ha creat desconfiança. Es tracte de fer-se molt, molt ric i després repartir entre els pobres. Però, ¿com una persona acumula tants diners i d’altres en tenen tan pocs? ¿Perquè és més intel·ligent, perquè és escollida pels déus?

El cas és que, en ocasió dels divorci anunciat entre Bill Gates i Melinda Gates (d’ara endavant Melinda French Gates) s’ha fet públic que repartint-se el patrimoni a mitges a cadascú els correspondran uns 70.000 milions de dòlars. No sé a vostès, però a mi aital xifra m’estaborneix. Em costa captar-la, imaginar-la. El que sí aclareix per si sola és com de filantrop es pot ser amb un coixí com aquest.

La Fundació Bill i Melinda Gates, creada l’any 2000, destina diversos milions de dòlars a combatre la misèria i la malaltia als països pobres. Melinda ha visitat zones de l’Àfrica y de l’Índia, on ha plorat entre els desheretats del món. La Fundació ha comptat, a més a més dels fons propis, amb l’aportació de 31.000 milions de dòlars per part del magnat Warren Buffet. Què filantrops tots plegats! I jo em pregunto: han apilat tants dòlars pagant bons sous als seus empleats, comprant matèries primeres a empreses del Tercer Món que no tractin els seus treballadors com a ovelles esquilades? Això últim per descomptat que no, per impossible. I també em pregunto: per què en comptes de fer caritat no funden empreses tercermundistes a les quals els proletaris no siguin explotats com fins ara.

Vet aquí els meus dubtes sobre els filantrops, i la meva manca d’empatia vers el seu capteniment. 

                 Filantropías que aturden

 Un artículo sobre Melinda Gates en la revista El Temps del 18 de mayo ha hecho reafirmarme en una reflexión. El tema filantropía siempre me ha provocado desconfianza. Se trata de hacerse muy, muy rico y después repartir entre los pobres. Sin embargo, ¿cómo una persona acumula tanto dinero y otras tienen tan poco? ¿Porque es más inteligente, porque es escogida por los dioses?

El caso es que, con ocasión del divorcio anunciado entre Bill Gates y Melinda Gates (de ahora en adelante Melinda French Gates) se ha hecho público que, repartiéndose el patrimonio a medias, a cada uno le corresponderán unos 70.000 millones de dólares. No sé a ustedes, pero a mí semejante cifra me aturde. Me cuesta captarla, imaginarla. Lo que sí aclara por sí sola es cómo de filántropo se puede ser con un respaldo como este.

La Fundación Bill y Melinda Gates, creada el año 2000, destina varios millones de dólares a combatir la miseria y la enfermedad en los países pobres. Melinda ha visitado zonas de África y de India, donde ha llorado entre los desheredados del mundo. La Fundación ha contado, además de los fondos propios, con la aportación de 31.000 millones de dólares por parte del magnate Warren Buffet. ¡Qué filántropos todos juntos! Y yo me pregunto: ¿han atesorado tantos dólares pagando buenos sueldos a sus empleados, comprando materias primas a empresas del Tercer Mundo que no traten a sus trabajadores como ovejas esquiladas? Esto último por descontado que no, por imposible. Y también me pregunto: por qué en vez de hacer caridad no fundan empresas tercermundistas en las cuales los proletarios no sean explotados como hasta ahora.

He aquí mis dudas sobre los filántropos, y mi falta de empatía hacia su comportamiento.