divendres, 11 de juny del 2021

Imagen ambivalente de las ratas - Imatge ambivalent de les rates

 

        Imatge ambivalent de les rates 

A aquests rosegadors se’ls mostra com a éssers encantadors als contes escrits i al cinema, mentre que a la vida real fan fàstic i, sovint, por. Rates de claveguera que puden o rates que sorgeixen de cop al baixos d’una casa i fan córrer cap a l’altra banda. De la “Rateta que escombrava l’escaleta” al rebuig més intens. Fins que ha aparegut una rata amb nom propi, la Magawa, molt valorada i molt estimada.

Durant 5 anys ha estat al servei de l’oenagé Apopo, dedicada a entrenar rosegaires per detectar mines antipersona. La Magawa ha localitzat a Cambodja 71 mines i també altres enginys sense esclatar, ha salvat vides i ha impedit molts membres esgarrats. Pesa poc i les mines no exploten quan hi passa per sobre.

Ha envellit, però, i li ha arribat la jubilació. Com a reconeixement de la seva tasca, li espera un retir tranquil i amb menges que li agraden, des de síndries a cacauets. Hi ha històries boniques, i aquesta no és de conte sinó vertadera.

                         Imagen ambivalente de las ratas 

A estos roedores se les muestra como seres encantadores en los cuentos escritos y en el cine, mientras que en la vida real provocan asco y, a menudo, miedo. Ratas de alcantarilla que apestan o ratas que surgen de golpe en los bajos de una casa y hacen correr hacia otro lado. De la “Ratita presumida” al rechazo más intenso. Hasta que ha aparecido una rata con nombre propio, Magawa, muy valorada y muy querida.

Durante 5 años ha estado al servicio de la oenegé Apopo, dedicada a entrenar roedores para detectar minas antipersona. Magawa ha localizado en Camboya 71 minas y también otros ingenios sin estallar, ha salvado vidas y ha impedido muchas lisiaduras. Pesa poco y las minas no explotan cuando pasa por encima.

Ha envejecido, sin embargo, y le ha llegado la jubilación. En reconocimiento por su labor, le espera un retiro tranquilo y con majares que le gustan, desde sandías a cacahuetes. Existen historias bonitas, y esta no es de cuento sino verdadera.