divendres, 1 d’octubre del 2021

Nueva España se independizó hace dos siglos - Nova Espanya es va independitzar fa dos segles

 

                               Nova Espanya es va independitzar fa dos segles

El proppassat 27 de setembre es van complir 200 anys de la pèrdua per part de l’Imperi Espanyol d’un territori que comprenia Mèxic, part de l’Amèrica Central, Califòrnia, Nevada Colorado, Arizona, Texas i part de Wyoming i d’Oklahoma. Immens territori, primera pedra de l’emancipació, incubació de futurs Estats nord-americans. El temps transforma països de la mà d’invasors, insurgents o oportunistes, a través de guerres i de cadàvers.

Un símbol d’ambició i oportunisme va ser el comandant general de l’exèrcit espanyol Agustín de Iturbe, el qual va canviar de bàndol el 1820. El seu paper al capdavant dels insurrectes va ser decisiu en la consecució de la independència. Un retrat seu ens mostra un home jove i ben plantat a peu dret en un saló. Res d’espases ni taques de sang. Tot i això, Iturbe va acabar malament.

Nova Espanya s’havia deslliurat de l’imperi, però a començaments del segle XIX moltes ments encara eren incapaces de viure sense un rei. Així doncs, Agustín de Iturbe va aconseguir ser nomenat emperador amb el títol d’Agustín I de Mèxic. Poc li va durar l’imperi, atès que constitucionalistes republicans el van obligar a abdicar. Més tard, el 1824, després dels seus intents de restaurar la monarquia va ser declarat traïdor i afusellat.  Comptava només 40 anys, i va morir després que la seva esposa infantés deu fills.

Nueva España se independizó hace dos siglos

El pasado 27 de septiembre se cumplieron 200 años de la pérdida por parte del Imperio Español de un territorio que comprendía México, parte de la América Central, California, Nevada Colorado, Arizona, Texas y parte de Wyoming y de Oklahoma. Inmenso territorio, primera piedra de la emancipación, incubación de futuros Estados norteamericanos. El tiempo transforma países de la mano de invasores, insurgentes u oportunistas, a través de guerras y de cadáveres.

Un símbolo de ambición y ventajismo fue el comandante general del ejército español Agustín de Iturbe, el cual cambió de bando en 1820. Su papel al frente de los insurrectos fue decisivo en la consecución de la independencia. Un retrato suyo nos muestra un hombre joven y apuesto de pie en un salón. Nada de espadas ni manchas de sangre. Sin embargo, Iturbe acabó mal.

Nueva España se había librado del imperio, pero a principios del siglo XIX muchas mentes aún eran incapaces de vivir sin un rey. Así pues, Agustín de Iturbe logró ser nombrado emperador con el título de Agustín I de México. Poco le duró el imperio, puesto que constitucionalistas republicanos le obligaron a abdicar. Más tarde, en 1824, tras sus intentos de restaurar la monarquía fue declarado traidor y fusilado.  Contaba solo 40 años, y murió después de que su esposa pariese diez hijos.