divendres, 8 de juliol del 2022

En el testamento de Jaume I queda dicho - Al testament de Jaume I queda dit

 

                                Al testament de Jaume I queda dit 

Va deixar escrit Jaume I l’any en què va morir, el 1276, que cal “estimar i protegir les persones i el poble; fer regnar la justícia i vetllar perquè els gran no oprimesquen els menuts”.  Si optem per obviar els afers del seu regnat, de fa set segles, per centrar-nos en les seves darreres voluntats, la recomanació esmentada l’honora alhora que es converteix en un miratge mai fet realitat.

Que més voldríem que tan sàvia advertència hagués estat escoltada! Totes les persones, i amb elles els pobles, estaríem protegides contra els mals naturals i contra els provocats per la cobdícia humana. Ni canvi climàtic ni guerres. La justícia seria una garantia per a tothom, sense jutges corruptes o venuts a ideologies. I cap gran no oprimiria cap menut, sobre tot perquè no hi hauria l’espècie molt gran ni la molt menuda.

Heus aquí una decepció immensa. Transcorren els anys i cap dirigent no ha prestat orella a l’exhortació de Jaume el Conqueridor. Les catàstrofes naturals o provocades segueixen afectant més a unes persones que a d’altres, segueixen dictant-se sentències injustes, segueixen havent-hi oprimits. La pàgina on el rei medieval va estampar la seva voluntat queda com una relíquia a llegir de tant en tant, potser sense perdre l’esperança.

                                 En el testamento de Jaume I queda dicho 

Dejó escrito Jaume I el año en que murió, en 1276, que es necesario “amar y proteger a las personas y al pueblo; hacer que reine la justicia y cuidar que los grande no opriman a los pequeños”. Si optamos por obviar los asuntos de su reinado, de hace siete siglos, para centrarnos en sus últimas voluntades, la recomendación mencionada le honra a la vez que se convierte en un espejismo nunca hecho realidad.

¡Que más querríamos que tan sabia advertencia hubiera sido escuchada! Todas las personas, y con ellas los pueblos, estaríamos protegidas contra los daños naturales y contra los provocados por la codicia humana. Ni cambio climático ni guerras. La justicia sería una garantía para todo el mundo, sin jueces corruptos o vendidos a ideologías. Y ningún grande oprimiría a ningún pequeño, sobre todo porque no habría la especie muy grande ni la muy menuda.

Hete aquí una decepción inmensa. Transcurren los años y ningún dirigente ha prestado oídos a la exhortación de Jaume el Conquistador. Las catástrofes naturales o provocadas siguen afectando más a unas personas que a otras, siguen dictándose sentencias injustas, sigue habiendo oprimidos. La página donde el rey medieval estampó su voluntad queda como una reliquia a leer de vez en cuando, quizá sin perder la esperanza.