divendres, 3 de març del 2023

La chica que cogía puntos de media - La noia que collia punts de mitja

 

                            La noia que collia punts de mitja 

Anys enrere no es parlava de reciclatge perquè es feien pocs residus, i a això hi contribuïa una noia que collia punts de mitja. Era en una parada de les que envoltaven el mercat de la Sagrada Família, a Barcelona. Gairebé totes les dones, quan a les mitges se’ls feia una carrera la portaven a collir.

Alhora que anaven al mercat amb el seu cabàs de palla o de ràfia, no pas amb carro perquè encara no s’havien inventat per a aquest menester, primer s’aturaven a deixar-li la mitja deteriorada, la qual recuperarien l’endemà o al cap  d’un parell de dies. Amb una agulla especial, la noia especialista collia els fils desfets fins a deixar la  mitja com a nova.

En una altra parada també es reparaven guants de goma. A un tall o forat fet, un pedaç enganxat amb una goma expressa i a ser utilitzats a la cuina unes quantes vegades més. Totes les coses s’aprofitaven al màxim, res no es llençava a la primera, de forma que el cúmul de residus que actualment es generen és una creació recent.

Gairebé res s’aprofita, es repara, tot es vol nou, i així es van fent muntanyes de residus, centenars de contenidors, centres de reciclatge que ningú no vol prop de casa. Aquest planeta intel·ligent nostre ho era més abans que no pas ara?

 I la propera setmana, el cabrer i els seu ramat. 

               La chica que cogía puntos de media 

Años atrás no se hablaba de reciclaje porque se hacían pocos residuos, y a ello contribuía una chica que cogía puntos de media. Se hallaba en un tenderete de los que rodeaban el mercado de la Sagrada Familia, en Barcelona. En general, cuando a las mujeres se les hacía una carrera en las medias la llevaban a coger.

A la vez que iban al mercado con su cesta de paja o de rafia, no con carro  ya que todavía no se habían inventado para ese menester, primero se detenían a dejarle la media deteriorada, la cual recuperarían al día siguiente o al cabo de un par. Con una aguja especial, la chica especialista cogía los hilos deshechos hasta dejar la media como nueva.

En otro tenderete también se reparaban guantes de goma. A un corte o agujero hecho, un remiendo pegado con una goma expresa y a ser utilizados en la cocina unas cuantas veces más. Las cosas se aprovechaban al máximo, nada se tiraba a la primera, de forma que el cúmulo de residuos que actualmente se generan es una creación reciente.

Casi nada se aprovecha, se repara, todo se quiere nuevo, y así se van formando montañas de residuos, centenares de contenedores, centros de reciclaje que nadie quiere cerca de su casa. ¿Este planeta nuestro inteligente lo era más antes que ahora?

 Y la  próxima semana, el cabrero i su rebaño.