divendres, 24 de març del 2023

La desigualdad entre los trogloditas - La desigualtat entre els troglodites

 

                              La desigualtat entre els troglodites 

De ben segur que la desigualtat és prehistòrica. Ja deuria haver l’home que es cruspia el tall de carn més gros, que escollia la dona més maca o en tenia més d'una, que habitava la cova més gran.

Neixen aquestes reflexions ran de les dades que Xavier Aldekoa, al qual cito una vegada més, aporta al seu llibre El Quixot al Congo al parlar de Kinshasa, la capital de la República Democràtica del Congo.

Mentre a uns marges elevats del riu s’aixequen grans mansions enjardinades, amb automòbils esportius aturats al davant, iots esperant als seus amos, no gaire més enllà hi ha barris autènticament miserables. “Les desigualtats extremes conviuen de manera obscena”, escriu Aldekoa. A Kinshasa, només un de cada deu congolesos disposa d’electricitat a casa seva, hi ha molts barris sense clavegueram ni recollida d’escombraries i on l’enllumenat dels carrers a la fosca nit és inexistent. “Els dos mons viuen d’esquena, aliens els uns dels altres”.

Una altra desigualtat radica en la fecunditat de les congoleses, les quals tenen de mitjana 5,7 fills, gairebé quatre vegades més que la mitjana de la UE, lluny dels 1,2 fills a Espanya. Resulta que la pobresa esdevé més prolífica que la riquesa.

La desigualtat deu ser intrínseca a la societat humana, per molt que es parli de globalització, malgrat que bones ànimes intentin pal·liar-la.

                        La desigualdad entre los trogloditas 

A buen seguro que la desigualdad es prehistórica. Ya debía de haber el hombre que se zampaba la mayor pieza de carne, que escogía la mujer más guapa o tenía más de una, que habitaba la cueva más grande.

Nacen estas reflexiones a cuenta de los datos que Xavier Aldekoa, al cual cito una vez más, aporta a su libro Quijote en el Congo al hablar de Kinshasa, la capital de la República Democrática de Congo.

Mientras en unos márgenes elevados del río se levantan grandes mansiones ajardinadas, con automóviles deportivos enfrente, yates esperando a sus amos, no mucho más allá existen barrios auténticamente miserables. “Las desigualdades extremas conviven de manera obscena”, escribe Aldekoa. En Kinshasa, solo uno de cada diez congoleños dispone de electricidad en su casa, hay muchos barrios sin alcantarillado ni recogida de basuras y donde el alumbrado de las calles en la oscura noche es inexistente. “Los dos mundos viven de espaldas, ajenos uno al otro”.

Otra desigualdad radica en la fecundidad de las congoleñas, las cuales tienen por término medio 5,7 hijos, casi cuatro veces más que la media de la UE, lejos de los 1,2 hijos en España. Resulta que la pobreza se vuelve más prolífica que la riqueza.

La desigualdad debe de ser intrínseca en la sociedad humana, por mucho que se hable de globalización, aunque buenas almas intenten paliarla.