diumenge, 2 d’abril del 2023

Una gestación subrogada que no cuadra - Una gestació subrogada que no quadra

 

                        Una gestació subrogada que no quadra 

El dilema sobre si la gestació subrogada és ètica o no ve de lluny. Legítima si es altruista, reprovable si hi ha pagament pel mig. En el primer cas, es tractaria d’un altruisme fora mida. Nou mesos gestant amb totes les molèsties que comporta i amb el risc sempre present en un part, això a favor de persones desconegudes. Tot es possible en aquest món, tant el bo com el dolent. En el segon cas, el de rebre uns diners, la majoria de veus s’alcen en contra. Una barreja d’ingenuïtat, mentida, hipocresia?

Un dels països en què la  gestació subrogada està legalitzada és els Estats Units, i se’n fa gala tot descartant públicament qualsevol compensació econòmica. Però vet aquí que allí existeixen agències que fan d’intermediàries entre els peticionaris i les dones disposades a parir per a uns altres. Aquestes agències, sembla que són prop d’un centenar, també ho fan sense cobrar? És evident que en el gran reialme del capitalisme tal supòsit no quadra en absolut. Doncs això, que hi ha diners pel mig per molt que es pretengui amagar.

L’altre vessant rau en què una dona utilitzi el seu cos com a força de treball. Tal com fa una catedràtica, una conductora d’autobús, una oficinista, una minyona. Llocs de feina que també poden ocupar els homes, però en canvi, ells no poden parir. Esdevé, així, que les dones resulten molt més productives que no pas els homes.

                             Una gestación subrogada que no cuadra 

El dilema sobre si la gestación subrogada es ética o no viene de lejos. Legítima si es altruista, reprobable si hay retribución por medio. En el primer caso, se trataría de un altruismo desmesurado. Nueve meses gestando con todas las molestias que comporta y con el riesgo siempre presente en un parto, esto a favor de personas desconocidas. Todo se posible en este mundo, tanto lo bueno como lo malo. En el segundo caso, el de recibir un pago, la mayoría de voces se alzan en contra. ¿Una mezcla de ingenuidad, mentira, hipocresía?

Uno de los países en que la gestación subrogada está legalizada es Estados Unidos, y de ello hacen gala descartando públicamente cualquier compensación económica. Pero hete aquí que allí existen agencias que actúan de intermediarias entre los peticionarios y las mujeres dispuestas a parir para otros. ¿Estas agencias, parece que cerca de un centenar, también lo hacen sin cobrar? Es evidente que en el imperio del capitalismo tal supuesto no cuadra en absoluto. Pues eso, que hay dinero de por medio por mucho que se pretenda esconder.

La otra vertiente radica en que una mujer utilice su cuerpo como fuerza de trabajo. Tal como lo hace una catedrática, una conductora de autobús, una oficinista, una criada. Puestos de trabajo que también pueden ocupar los hombres, pero en cambio, ellos no pueden parir. Sucede, así, que las mujeres resultan mucho más productivas que los hombres.