divendres, 8 de març del 2024

El feminismo según bell hook - El feminisme segons bell hook

 

                     El feminisme segons bell hook 

L'escriptora i activista estatunidenca afroamericana bell hook (1952-2021) va publicar l'any 2000 un dels seus al·legats més contundents, El feminisme és per a tothom. Segura de si mateixa i lliure en tots els aspectes possibles, com en el de signar sense inicials majúscules amb el seu nom, hook remou les consciències en profunditat, en especial en allò que concerneix una societat, la nord-americana, en la qual el racisme segueix vigent en molts sectors.

Per fortuna, algunes de les seves denúncies no són aplicables al nostre entorn social, no obstant, trobem en el seu llibre exhortacions tan inestimables com les següents:

Ens diu que els homes aliats amb el feminisme són necessaris en la lluita pels drets de les dones, que és urgent que ells mateixos alcin la bandera del feminisme i desafiïn el patriarcat.

D'altra banda, assenyala que, "les dones no necessitem dependre d'un home per al nostre benestar i la nostra felicitat, ni tan sols per a la nostra plenitud sexual". I pel que fa a la violència masclista, insta a que els esforços feministes per acabar amb la violència dels homes contra les dones s'ampliïn a un moviment que busqui acabar amb totes les formes de violència. 

Pel que fa a l'àmbit laboral, adverteix de que l'ocupació de les dones amb uns salaris baixos no allibera de la dominació masculina, si bé la independència econòmica esdevé indispensable perquè les dones s'alliberin. A fi de comptes, és obvi que les ocupacions més ben pagades i la conciliació laboral són els factors que atorguen més llibertat.

Uns breus apunts, en aquest 8 de març, per convidar a penetrar en el pensament i l'anàlisi de bell hook. 

                           El feminismo según bell hook 

La escritora y activista estadounidense afroamericana bell hook (1952-2021) publicó en el año 2000 uno de sus alegatos más contundentes, El feminismo es para todo el mundo. Segura de sí misma y libre en todos los aspectos posibles, como en el de firmar sin iniciales mayúsculas con su nombre, hook remueve las consciencias en profundidad, en especial en aquello que concierne a una sociedad, la norteamericana, en la cual el racismo sigue vigente en muchos sectores.

Por fortuna, algunas de sus denuncias no son aplicables en nuestro entorno social, sin embargo, encontramos en su libro exhortaciones tan inestimables como las siguientes:

Nos dice que los hombres aliados con el feminismo son necesarios en la lucha por los derechos de las mujeres, que es urgente que ellos mismos alcen la bandera del feminismo y desafíen al patriarcado.

Por otra parte, señala que, “las mujeres no necesitamos depender de un hombre para nuestro bienestar y nuestra felicidad, ni siquiera para nuestra plenitud sexual”. Y en cuanto a la violencia machista, insta a que los esfuerzos feministas para acabar con la violencia de los hombres contra las mujeres se amplíen a un movimiento que busque terminar con todas las formas de violencia.

En cuanto al ámbito laboral, advierte de que el empleo de las mujeres con unos salarios bajos no libera de la dominación masculina, si bien la independencia económica es indispensable para que las mujeres se liberen. A fin de cuentas, es obvio que los empleos mejor pagados y la conciliación laboral son los factores que otorgan mayor libertad.

Unos breves apuntes, en este 8 de marzo, para invitar a penetrar en el pensamiento y el análisis de bell hook.