diumenge, 1 de gener del 2017

Ellas han de ser jóvenes - Elles han de ser joves

                 Elles han de ser joves

Les presentadores de telenotícies han de ser joves, tal com passa en altres feines de cara al públic, no cal que ens n’estrenyem. Les metgesses, infermeres, advocades, enginyeres poden ser grans, però les dones que atenen establiments, fires o congressos, o fan de periodistes a la televisió han de mostrar l’atractiu físic que atorga la joventut. Per què? Doncs perquè al segle XXI les dones continuen sent per sobre de tot un animal el principal mèrit del qual és el de ser físicament desitjable. La seva intel·ligència, la seva vàlua professional només és un afegitó, i poc important en molts paràmetres.  
Vet aquí que a España la mitjana d’edat de les presentadores de televisió és de 40 anys, mentre que la dels presentadors és de 51. Onze anys que marquen una gran diferència, traduïda en que abans dels 45 anys gairebé totes elles desapareixen de la pantalla, per molt bé que ho hagin fet fins llavors, malgrat que es tenyeixin les canes i el maquillatge els suavitzi les arrugues. Per contra, ells segueixen incòlumes amb els seus cabells blancs, els seus rictus i la seva incipient calvície. Quina justícia per als uns i quina injustícia per a les altres!...  
Algun dia s’acabarà aquest tipus de valoració social? Avui comença un nou any, i de moment no sembla que s’enceti un camí diferent. Els que hauran d’empènyer a modificar les mentalitats seran els homes o les dones? Difícilment el canvi vindrà pel cantó masculí. Potser quan hi hagi més dones directives, prenedores de decisions, innovadores en tots els sentits, les pautes establertes donaran un tomb, aquest que ja toca fer.

Ellas han de ser jóvenes

Las presentadoras de telediarios han de ser jóvenes, tal como ocurre en otros trabajos de cara al público, no es preciso que nos sorprendamos. Las médicas, enfermeras, abogadas, ingenieras pueden ser mayores, pero las mujeres que atienden establecimientos, ferias o congresos, o hacen de periodistas en la televisión tienen que mostrar el atractivo físico que otorga la juventud. ¿Por qué? Pues porque en el siglo XXI las mujeres continúan siendo por encima de todo un animal cuyo principal mérito es el de ser físicamente deseable. Su inteligencia, su valía profesional sólo es una añadido, y poco importante en muchos parámetros. 
Hete aquí que en España la media de edad de las presentadoras de televisión es de 40 años, mientras que la de los presentadores es de 51. Once años que marcan una gran diferencia, traducida en que antes de los 45 años casi todas ellas desaparecen de la pantalla, por muy bien que lo hayan hecho hasta entonces, aunque se tiñan las canas y el maquillaje les suavice las arrugas. Por el contrario, ellos siguen incólumes con su pelo blanco, sus rictus y su incipiente calvicie. Qué justicia para los unos y qué injusticia para las otras!... 

¿Algún día se acabará este tipo de valoración social? Hoy empieza un nuevo año, y de momento no parece que se emprenda un camino diferente. ¿Los que habrán de empujar a modificar las mentalidades serán los hombres o las mujeres? Difícilmente el cambio vendrá por el lado masculino. Quizás cuando haya más mujeres directivas, tomadoras de decisiones, innovadoras en todos los sentidos, las pautas establecidas darán un vuelco, este que ya tarda demasiado.