divendres, 27 de gener del 2017

¿Torturarán a Donald Trump? Torturaran Donald Trump?

                                Torturaran Donald Trump? 

El flamant president dels Estats Units defensa la tortura contra els detinguts perquè és un mètode que funciona. Es tracta de martiritzar els contraris. En especial els terroristes, és clar, però resulta que a la perversitat intrínseca de torturar s’hi afegeix la de que per estar segurs de que ho són en primer lloc caldrà turmentar els sospitosos. Que confessen sota el dolor, sigui la veritat o sigui la mentida per manca de resistència. Aberracions, en conseqüència, per dues bandes.
Una. Es considera que la tortura pertany a èpoques remotes i superades, se suposa que els pobles civilitzats ja no poden suportar, ni tan sols imaginar, la seva aplicació. Dos. ¡Malaurat aquell a qui es tingui per sospitós!... Durant la seva presidència, Bush ja va donar llum verda a l’ús de la tortura, sigil·losament, fins que Obama la va abolir. Ara Trump ho proclama sense embuts. Cap on anaves, cap on vas Estats Units?
Donald Trump vol perseguir immigrants i refugiats, vol edificar un mur a la frontera amb Mèxic, vol construir oleoductes tot ignorant el canvi climàtic i l’oposició de la tribu sioux a que malmetin els seus terrenys. D’enemics se n’està guanyant a dojo, i val més que no l’enxampin. No fos que, aplicant la seva mateixa recepta, el fessin desistir dels seus propòsits mitjançant instruments de tortura.

¿Torturarán a Donald Trump? 

El flamante presidente de los Estados Unidos defiende la tortura contra los detenidos porque es un método que funciona. Se trata de martirizar a los contrarios. En especial los terroristas, claro está, pero resulta que a la perversidad intrínseca de torturar se añade la de que, para estar seguros de que lo son, en primer lugar habrá que atormentar a los sospechosos. Que confiesan bajo el dolor, sea la verdad o sea la mentira por falta de resistencia. Aberraciones, en consecuencia, por dos lados.
Uno. Se considera que la tortura pertenece a épocas remotas y superadas, se supone que los pueblos civilizados ya no pueden soportar, ni tan sólo imaginar, su aplicación. Dos. ¡Desgraciado aquél a quien se tenga por sospechoso!... Durante su presidencia, Bush ya dio luz verde al uso de la tortura, sigilosamente, hasta que Obama la abolió. Ahora Trump la proclama sin ambages. ¿Hacia dónde ibas, hacia dónde vas Estados Unidos?
Donald Trump quiere perseguir inmigrantes y refugiados, quiere edificar un muro en la frontera con México, quiere construir oleoductos ignorando el cambio climático y la oposición de la tribu sioux a que malogren sus terrenos. Enemigos se los está ganando a pulso, y más le vale que no le pillen. No fuera que, aplicando su misma receta, le hicieran desistir de sus propósitos mediante instrumentos de tortura.