divendres, 23 de febrer del 2018

Estudiad criaturas, estudiad - Estudieu criatures, estudieu


                            Estudieu criatures, estudieu

Estudieu i apreneu mentre aneu a l’escola, l’institut, la universitat, perquè després ja no millorareu en coneixements. No llegireu llibres ni diaris, no us acostareu al pensament d’algunes persones més il·lustrades que vosaltres, interessades en la història, la literatura, les belles arts. Dedicades a la reflexió, a l’estudi més enllà de l’ensenyament reglat. Res d’això no tindreu a l’abast atès que, o bé estareu treballant en una ocupació de la vostra estricta parcel·la o bé us dedicareu intensament al telèfon mòbil.
A tota la munió d’homes i dones abstrets a les seves respectives pantalles els  manca temps per continuar aprenent. Com a màxim, conserven alguna cosa del que ha captat en l’època estudiantil. Després, res. Només compartir impressions en grup o bilateralment des de punts de vista personals, repetitius, fugaços. En algunes ocasions poc respectuosos; la majoria de les vegades, per fortuna, corteses.
Quines opinions i conceptes fonamentats es poden manejar si no es va més enllà de les xerrades virtuals entre amics i coneguts, dels videojocs, de les fotografies? Potser aquesta absència de curiositat intel·lectual explicaria que en alguns països democràtics els votants elegeixin per governar personatges impresentables, als Estats Units o les Filipines, per exemple. Les ments distretes són fàcils d’entabanar.
En fi, que els nois i les noies estudiïn i llegeixin com més millor. Durant uns quants anys obtindran un bon bagatge, que dilapidaran més tard. No obstant això, quan més gran i valuós  sigui, més els durarà.

Estudiad criaturas, estudiad

Estudiad y aprended mientras vayáis a la escuela, el instituto, la universidad, porque luego ya no mejoraréis en conocimientos. No leeréis libros ni periódicos, no os acercaréis al pensamiento de algunas personas más ilustradas que vosotros, interesadas en la historia, la literatura, las bellas artes. Dedicadas a la reflexión, al estudio más allá de la enseñanza reglada. Nada de esto tendréis al alcance puesto que, o bien estaréis trabajando en un empleo de la vuestra estricta parcela o bien os dedicaréis intensamente al teléfono móvil.
Toda la muchedumbre de hombres y mujeres ensimismados en sus respectivas pantallas carece de tiempo para seguir aprendiendo. Como máximo, conserva algo de lo que ha captado en la época estudiantil. Luego, nada. Solo compartir impresiones en grupo o bilateralmente desde puntos de vista personales, repetitivos, fugaces. En algunas ocasiones poco respetuosos; la mayoría de las veces, por fortuna, corteses.
¿Qué opiniones y conceptos fundamentados se pueden manejar si no se va más allá de las charlas virtuales entre amigos y conocidos, de los videojuegos, de las fotografías? Quizás esta ausencia de curiosidad intelectual explicaría que en algunos países democráticos los votantes elijan para gobernar a personajes impresentables, en Estados Unidos o Filipinas, por ejemplo. Las mentes distraídas son fáciles de embaucar.
En fin, que los chicos y las chicas estudien y lean cuanto más mejor. Durante unos pocos años obtendrán un buen bagaje, que dilapidarán más tarde. No obstante, cuanto más grande y valioso sea, más les va a durar.