divendres, 24 de gener del 2020

Ni más ni menos que 20 millones de chinos en cuarentena - Ni més ni menys que 20 milions de xinesos en quarantena


  Ni més ni menys que 20 milions de xinesos en quarantena

La xifra impacta, però en realitat només representa un 1,4% de la població. A Espanya, una quarantena equivalent assoliria 650.000 persones. Moltes, però lluny d’ésser milions.
A la Xina tot és immens, des de la Gran Muralla fins a la seva població, 1.400 milions d’habitants. I quan sorgeix una infecció fins ara desconeguda tot es desorbita, de manera que l’alarma causada pel coronavirus s’estén fins a implicar l’OMS. Set hores de reunió per decidir si era necessari declarar una emergència internacional, al final de les quals la meitat dels experts considerava que sí mentre que l’altra meitat no ho veia tan greu. De moment, el que s’ha imposat és la prudència, i la prevenció s’ha circumscrit al país asiàtic, confiant en les mesures preses pel govern xinès.
Allà tot és en quantitat, incloses les situacions angunioses. A Wuhan, epicentre del brot infecciós, 11 milions de ciutadans han quedat incomunicats. Uns altres 7,5 milions ho estan a Huanggang, havent-se unit a la quarantena unes altres tres ciutats més petites, que no obstant això sumen un total d’1,5 milions d’individus. També resulta exorbitant el nombre de desplaçaments previstos anualment per a la celebració de l’Any Nou Lunar, 3.000 milions de persones viatjant d’un costat a l’altre.
Els científics estan immersos a preu fet en descobrir l’origen d’un virus que almenys (la transparència de les autoritats xineses també es troba en quarantena), ha causat ja 17 víctimes mortals i 650 d’infectades. Malgrat que s’han detectat alguns casos de contagi a Taiwan, el Japó, Corea del Sud, Tailàndia i fins i tot els EUA, l’OMS es resisteix a alarmar-nos. Sens dubte, el món ja pateix prou angoixes constatables com per afegir-ne una d’incerta. Amb una mica de sort, els investigadors no trigaran a trobar el focus i un remei efectiu. Mentrestant, una amenaça més levitarà contra la vulnerabilitat humana.

Ni más ni menos que 20 millones de chinos en cuarentena

La cifra impacta, pero en realidad solo representa un 1,4% de la población. En España, una cuarentena equivalente alcanzaría a 650.000 personas. Muchas, pero lejos de ser millones.
En China todo es inmenso, desde la Gran Muralla hasta su población, 1.400 millones de habitantes. Y cuando surge una infección hasta ahora desconocida, todo se desorbita, de forma que la alarma causada por el coronavirus se extiende hasta implicar a la OMS. Siete horas de reunión para decidir si era necesario declarar una emergencia internacional, al final de las cuales la mitad de los expertos consideraba que sí mientras que la otra mitad no lo veía tan grave. Por el momento, lo que se ha impuesto es la prudencia, y la prevención se ha circunscrito al país asiático, confiando en las medidas tomadas por el gobierno chino.
Allí todo es en cantidad, incluidas las situaciones angustiosas. En Wuhan, epicentro del brote infeccioso, 11 millones de ciudadanos han quedado incomunicados. Otros 7,5 millones lo están en Huanggang, habiéndose unido a la cuarentana otras tres ciudades más pequeñas, que no obstante suman un total de 1,5 millones de individuos. También resulta exorbitante el número de desplazamientos previstos anualmente para la celebración del Año Nuevo Lunar, 3.000 millones de personas viajando de aquí para allá.
Los científicos están inmersos a destajo en descubrir el origen de un virus que al menos (la transparencia de las autoridades chinas también se halla en cuarentena), ha causado ya 17 víctimas mortales y 650 infectadas. Pese a que se han detectado algunos casos de contagio en Taiwán, Japón, Corea del Sur, Tailandia e incluso EE.UU., la OMS se resiste a alarmarnos. Sin duda, el mundo ya padece suficientes angustias constatables como para añadir una de incierta. Con un poco de suerte, los investigadores no tardarán en hallar el foco y un remedio efectivo. Mientras tanto, una amenaza más flotará contra la vulnerabilidad humana.