dissabte, 11 de gener del 2020

Yo no veré la película “1917” - Jo no veuré la pel·lícula “1917”


                  
        Jo no veuré la pel·lícula “1917”

En un món on no hi deixa d’haver guerres, em sembla pervers que es compongui un film per homenatjar gestes bèl·liques. La història, tenyida d’heroïcitat, de dos soldats enviats a salvar 1.600 combatents més, entre ells el germà d’un d’ells, no s’hauria d’haver filmat quan a Síria pateixen gairebé 9 anys de guerra, gairebé 500.000 morts i gairebé 14 milions de desplaçats. Quan al Iemen arrosseguen prop de 5 anys de guerra amb prop de 250.000 morts, fam i malalties. Quan els conflictes armats continuen presents a l’Afganistan i l’Iraq. Què representen 1.600 vides cinematogràfiques a salvar front els centenars de milers de víctimes autèntiques?
Esdevé immoral la glorificació de les proeses bèl·liques quan els únics que la mereixen són els esforços per la pau. Quan a l’imaginari social es detesti profundament la guerra, les pel·lícules militaristes seran impossibles. I la guerra en si mateixa ho serà quan homes i dones es neguin a formar una tropa.

         Yo no veré la película “1917”

En un mundo donde no cesa de haber guerras, me parece perverso que se pergeñe un filme para homenajear hazañas bélicas. La historia, teñida de heroicidad, de dos soldados enviados a salvar a otros 1.600 combatientes, entre ellos el hermano de uno de ellos, no debería haberse filmado cuando en Siria padecen casi 9 años de guerra, casi 500.000 muertos y casi 14 millones de desplazados. Cuando en Yemen arrastran cerca de 5 años de guerra con cerca de 250.000 muertos, hambre y enfermedades. Cuando los conflictos armados continúan presentes en Afganistán e Iraq. ¿Qué representan 1.600 vidas cinematográficas a salvar frente a los centenares de miles de víctimas auténticas?
Resulta inmoral la glorificación de las hazañas bélicas cuando los únicos que la merecen son los esfuerzos por la paz. Cuando en el imaginario social se deteste profundamente la guerra, las películas militaristas serán imposibles. Y la guerra en sí misma lo será cuando hombres y mujeres se nieguen a formar una tropa.