divendres, 15 de maig del 2020

Revoltijo de mascarillas y guantes - Poti-poti de mascaretes i guants


                                Poti-poti de mascaretes i guants

Hem recaigut en això d’utilitzar i llançar. Després d’anys i anys lluitant per mentalitzar polítics, empresaris i consumidors en contra de la generació incontrolada de residus, el maleït coronavirus està tirant per la borda tots els esforços. Quan teníem clar que havíem de reutilitzar i havíem de rebutjar al màxim els plàstics, estem inundant la terra de mascaretes i de guants. Llançats al terra, que és el pitjor, o amuntegats en recipients per anar a parar no se sap ben bé on. Plantes de reciclatge, incineradores? Ja no es parla de reutilització, sinó d’un sol ús.
Per què ha de ser així, per què mascaretes i guants no poden reutilitzar-se? És obvi que, si hi ha indústries que no pateixen de l’actual crisi econòmica, ans al contrari, són les que fabriquen l’esmentat material. Però també resulta obvi que les mascaretes de cadascú són susceptibles de conservar-se bé i desinfectar-se adequadament per mitjà de, com a mínim, dos sistemes. El de deixar-les al sol durant una hora després del seu ús. O bé, si és un dia de pluja o ennuvolat, si no es disposa d’un espai assolellat, polvoritzar-les amb aquest líquid desinfectant tan en voga. Aquells eslògans abans tan reputats de no llançar, reutilitzar, respectar el medi ambient, s’han vist sobtadament arraconats.
I per acabar, un altre detall pertoca als guants. Després d’omplir cubells i cubells amb el seu malbaratament, la nova consigna és que no són necessaris sinó més aviat contraproduents. Molt bé pel que fa a disminuir residus, però malament pel que fa a crear constant confusió. Si abans semblava que protegien, ara no ho sembla. Quant poti-poti pràctic, quant poti-poti mental!...

Revoltijo de mascarillas y guantes

De nuevo hemos caído en el usar y tirar. Después de años y años luchando para mentalizar a políticos, empresarios y consumidores en contra de la generación incontrolada de residuos, el maldito coronavirus está echando por la borda todos los esfuerzos. Cuando teníamos claro que habíamos de reutilizar y habíamos de rechazar al máximo los plásticos, estamos inundando la tierra de mascarillas y de guantes. Tirados al suelo, que es lo peor, o amontonados en recipientes para ir a parar no se sabe dónde. ¿Plantas de reciclaje, incineradoras? Ya no se habla de reutilización, sino de usar y tirar.
¿Por qué ha de ser así, por qué mascarillas y guantes no pueden reutilizarse? Es obvio que, si hay industrias que no sufren de la actual crisis económica, sino todo lo contrario, son las que fabrican el susodicho material. Pero también resulta obvio que las mascarillas de cada cual son susceptibles de conservarse bien y desinfectarse adecuadamente por medio de, como mínimo, dos sistemas. El de dejarlas al sol durante una hora después de su uso. Y si acaso es un día de lluvia o nuboso, si no se dispone de un espacio soleado, pulverizarlas con ese líquido desinfectante tan en boga. Aquellos eslóganes antes tan reputados de no tirar, reutilizar, respetar el medio ambiente, se han visto súbitamente arrinconados.
Y para terminar, otro entresijo atañe a los guantes. Tras llenar cubos y cubos con su desperdicio, la nueva consigna es que no son necesarios sino más bien contraproducentes. Muy bien en cuanto a disminuir residuos, pero mal en cuanto a crear constante confusión. Si antes parecía que protegían, ahora no lo parece. ¡Cuánto revoltijo práctico, cuánto revoltijo mental!...