divendres, 23 de juliol del 2021

Volver al sufragio censitario en Estados Unidos - Tornar al sufragi censatari als Estats Units

                             Tornar al sufragi censatari als Estats Units 

Això és el que pretén el partit republicà dels Estat Units. Vol recular al segle XIX sense pudor per tal d’evitar, suposadament, que guanyin els demòcrates en determinats Estats. En una dotzena d’aquests, projecten astúcies com ara prohibir el vot per correu, demanar més elements per a la identificació o eliminar els col·legis electorals que obren durant 24 hores, indispensables per a la gent més pobre, atès que no cobren pel temps en què han anat a votar en dia laborable.

A fi de comptes, restabliment del sufragi censatari, el primer de què es va gaudir després de la Revolució Francesa. D’antuvi, només podien votar homes amb bones condicions de renda o patrimoni; cap a mitjans de segle XIX, van poder fer-ho tots els que sabessin llegir i escriure; i a principis del segle XX ja va ser universal masculí. Les dones encara no, fins ben entrat el segle i en alguns països més tard que en d’altres.

Drets i llibertats que són carcassa de la democràcia, un sistema polític i social del qual els Estats Units han estat capdavanters. Però vet aquí que uns quants encegats seguidors de Donald Trump volen fer trampes per aconseguir il·lícitament el que les urnes no els donarien amb justícia. Tan baix han caigut.

                             Volver al sufragio censitario en Estados Unidos 

Esto es lo que pretende al partido republicano de los Estados Unidos. Quiere recular al siglo XIX sin pudor con el fin de evitar, supuestamente, que ganen los demócratas en determinados Estados. En una docena de estos, proyectan astucias como prohibir el voto por correo, pedir más elementos para la identificación o eliminar los colegios electorales que abren durante 24 horas, indispensables para la gente más pobre, dado que no cobran por el tiempo en que han ido a votar en día laborable.

A fin de cuentas, restablecimiento del sufragio censitario, el primero de que se disfrutó después de la Revolución Francesa. De entrada, solo podían votar hombres con buenas condiciones de renta o patrimonio; hacia mediados de siglo XIX, pudieron hacerlo todos los que supieran leer y escribir; y a principios del siglo XX ya fue universal masculino. Las mujeres todavía no, hasta bien entrado el siglo y en algunos países más tarde que en otros.

Derechos y libertades que son armazón de la democracia, un sistema político y social del cual Estados Unidos han sido punteros. Pero he aquí que unos cuantos ofuscados seguidores de Donald Trump quieren hacer trampas para conseguir ilícitamente lo que las urnas no les darían con justicia. Tan bajo han caído.