divendres, 3 de març del 2017

Donald Trump y las guerras - Donald Trump i les guerres

Donald Trump i les guerres

El president dels Estats Units vol menys despesa social i més armament. Així és aquest home, i per desgràcia té molts votants. Els que segurament estan d’acord amb ell quan diu que “ja va sent hora de que comencem a guanyar guerres una altra vegada”. Però, de quines altres vegades parla? Que recordem, els USA tots solets no n’han guanyat cap, de guerra contemporània. Si de cas es volen posar la medalla d’haver vençut a les Primera i Segona Guerra Mundials han de reconèixer que ho van fer en coalició amb els Aliats. Anys enrere sí, van  derrotar l’Imperi Britànic per independitzar-se, però d’això fa més de dos segles, i llavors eren tretze colònies, no un país.
Els Estats Units del present no van vèncer a la guerra de Corea ni a la de Vietnam, no ho han fet a l’Afganistan ni a l’Iraq, tampoc no són capaços de dur la pau a Síria. De què parla, doncs, Donald Trump? Per què no li tapen la boca els seus paisans, el seus governats? Per què no surten al carrer per impedir que gasti en armes el que hauria de destinar al benestar social? Potser alguns ho faran. Amb tot, si la majoria calla, obtindran allò que insensatament els imposarà  el seu cap d’Estat, alhora que recolzaran la seva gran mentida bel·licista.

Donald Trump y las guerras

El presidente de los Estados Unidos quiere menos gasto social y más armamento. Así es ese hombre, y por desgracia tiene muchos votantes. Los que seguramente están de acuerdo con él cuando dice que “ya va siendo hora de que empezamos a ganar guerras otra vez”. Pero, ¿de qué otras veces habla? Que recordemos, los USA solitos no han ganado ninguna, de guerra contemporánea. Si acaso quieren ponerse la medalla de haber vencido en las Primera y Segunda Guerra Mundiales tienen que reconocer que lo hicieron en coalición con los Aliados. Años atrás sí, derrotaron al Imperio Británico para independizarse, pero de esto hace más de dos siglos, y entonces eran trece colonias, no un país.

Los Estados Unidos del presente no vencieron en la guerra de Corea ni en la de Vietnam, no lo han hecho en Afganistán ni en Iraq, tampoco son capaces de llevar la paz a Siria. ¿De qué habla, pues, Donald Trump? ¿Por qué no le tapan la boca sus paisanos, sus gobernados? ¿Por qué no salen a la calle para impedir que gaste en armas lo que debería destinar al bienestar social?  Quizás algunos lo harán. Sin embargo, si la mayoría calla, obtendrán aquello que insensatamente les impondrá su jefe de Estado, a la vez que apoyarán su gran mentira belicista.